lõuna surfarid
avaleht varustus opetused lohesurf jääsurf

esileht  »  õpetused  »  vabastiil  »  DUCK TACK

Duck Tacki loetakse suhteliselt raskeks trikiks. Selle sooritamise tehnika võib pisut erineda.

Virko747 teeb seda nii: Esmalt, sõites külgtuules keeratakse selg purje poole. Keha siis pisut väänatud. Trikki võib sooritada külgtuules või kerges pakstaagis. Kui järgnevalt allatuult pöörata, on tegemist Revers Duck Jibega. Duck Tacki tegemisel on otstarbekas enne sooritust laud/kelk pisut vastu tuult pöörata, siis on lihtsam pööret lõpetada. Puri visatakse mast ees tuule poole. Poomist hoitakse laia haardega. Mastipoolne käsi haarab risti üle teise poomi soodipoolsest otsast ja tõmbab purje NII TUGEVASTI KUI JÕUAB tagasi. Liigutus on sama, nagu Duck Jibel, aga peab kindlasti olema jõulisem ja konkreetsem, sest puri tuleb nüüd tagasi kätte backwindis ja poomist PEAB saama kinni võimalikult eesotsast. Vasaku käega tõmmates kipub algul jõust nappima ja seepärast on ühel halsil trikki märksa lihtsam sooritada. Purje püüdmist lihtsustab, kui seda teha võimalikult varakult, ise pisut ette kummardudes. Purjega veheldes tuleks MÕELDA ja kontsentreeruda sellele, et puri tuleks kätte mugavas backwinded asendis. S.o. mast kallutatud taha ja poomist kinni suhteliselt eestpoolt. Tark tegu on ka suurem osa tuult purjest kohe välja lasta. Samal ajal peab siis hoolega vastu tuult pöörama ja purje nüüd juba õiget pidi tuulde saama.

Erki818 teeb Duck Tacki pisut teistmoodi. Erki libistab purjet ette tuule suunas visates mastipoolse käe tagumise käe asemele. See hoiab ja kontrollib purje kuni vabanenud käsi surub nüüd juba backwinded positsioonis korraks soodinurgale. Puri tõuseb ise kätte nagu Stall Triki sooritamiselgi. Puri on veidi pikemalt vabaduses, kui Virko variandis. Erki tehnika nõuab minu arvates pisut paremat purjetunnetust. Samas on see kuidagi loomulikum. Ilmselt selle tõttu, et töö lastakse ära teha tuulel.

Kuna kõne all oleva distsipliini nimetus on VABASTIIL, siis on veel muidki mooduseid Duck Tack sooritamiseks. Mida keerulisem, seda uhkem. Edu kõigile! Minu esimesest õnnestunud Duck Tackist jääl kulus kolm surfipäeva enne, kui trikk jääl järjest välja hakkas tulema. Põhiline viga algul oli see, et purje ei jõudnud piisavalt jõuliselt ja kiiresti tagasi tõmmata või purje vise ei olnud suunatud täpselt tuulde. Mõlemal juhul kipub poomi ots täiega vastu jääd laksama, nii et poomiotsa kaitse tuleks kindlasti peale panna.