lõuna surfarid
avaleht varustus opetused lohesurf jääsurf

esileht  »  õpetused  »  vabastiil  »  CARVING 360

Carving 360 vee peal, erinevalt jää peal sooritatust, on päris tõsine trikk, ehkki kõrvalt vaadates võiks öelda, et ah, mis see siis ära pole. Tegelikus elus võib kuluda mitu surfipäeva enne, kui esimene carving 360 üleüldse õnnestub lõpetada. Ja edaspidigi ei kasva õnnestunud katsete protsent nii kiiresti, kui tahaks.

Kõik on lihtne. Tagumine jalg võetakse aasast ja pannakse vahetult tagumise aasa ette. Keeratakse laud allatuult justkui jibe alustadeski. Puri kallutatakse TAHA ja VEE LÄHEDALE. See tähendab, et purjes pole vedavat jõudu juba alguses ja taha kallutatud mast aitab iseenesest lauda pöörata. Tagumise jalaga surutakse aktiivselt. Kümnekonna katse järel õnnestub enne vette maandumist backwinded asendini jõuda. Kaugemale saamine on juba raskem.

Mingit nippi kahjuks polegi. Tuleb lihtsalt täie kiiruse pealt KEERATA. Seejuures iga eksimus ja hooletus tähendab seda, et lõpuni ei jõua, sest kiirus kahaneb väga kiiresti. Kui kiirus poole peal otsa saab, siis jääb enamasti jõudu väheks, et backwinded asendis purje hoida ja tuul pühib sind selg ees vette. Ümarast lainest alla tehes saab väikse lisaenergia ja see aitab kindlasti. Algul on soovitav siiski maksimaalselt sile vesi.

Tüüpilised vead:

*Backwindedini jõudes kipub raskus tagumiselt jalalt ette minema. See on aga täiesti vale liigutus. Lõpus tuleb suruda tagumise jalaga veel rohkem justkui tahaks laua ahtri lausa ära uputada.

*Manöövri algus on tegelikult sama oluline kui lõpp. Aktiivselt tuleb lauda keerata juba algusest peale, ei maksa võtta suurt pöörderaadiust. Kogu kiirus tuleb ära kasutada keeramiseks.

*Puri peab olema parasjagu vee lähedal. Kui soodinurk vette vajub, lõpeb manööver enamasti vees. Purje liiga püstise asendi puhul samuti, sest backwinded asendis ei tohi purjesse liiga palju jõudu tulla.