lõuna surfarid
avaleht varustus opetused lohesurf jääsurf

esileht  »  õpetused  »  vabastiil  »  VULCAN

Vulkaan ehk air jibe pidavat olema uks vabastiili maailma. LE-lased on oma jala nüüd siis sinna ukse vahele löönud. Esimesed vulkaanid tehtud ja järgnevalt panen kirja mõned näpunäited, mis mulle õppimisel abiks olid. Kõigepealt vaata videot Alari esimesest õnnestunud sooritusest!

Alguses on kõige raskem laua veest välja hüppamine ehk chop hop. Siis on suureks abiks väike ja kerge laud ja lühike uim. Samuti tasub esialgu otsida väikest trampliini, hiljem sobib ka täiesti sile vesi.  Kui veest välja hüppamine tuleb raskelt ja punnitades, pole edu loota. Enne hüppama hakkamist tuleks võtta tunduvalt püstisem sõiduasend kui tavalisel triibutamisel ja tagumise jalaga suruda korraks ahtrile. Glissimine peab olema kerge ja kiire, siis põrkab laud veest välja justkui lutsukivi!  Ise ei tohi mingil juhul krampi minna ja mõelda, et maru jube manööver on. Lõdvestu, free your mind!  ja sa hüppad nagu Lars Petersen. Soovitatakse veel tagumiste jalaaasade paigutamist ettepoole ja tagumiste ja esimeste aasade vahe vähendamist.

Järgmises etapis on vaja laud õhus 180 kraadi ära pöörata. See on nüüd raske sellepärast, et sõiduasend  "selg ees" on esialgu äärmiselt arusaamatu. Aga niipea, kui keha liigutuse ära õpib, ei ole enam mingit probleemi. Soovitan selle liigutuse kuival maal hoolega läbi mõelda. Kindlasti aitab ka talvel jää peal proovimine palju. Laua pööramine toimubki niimoodi, et keha keerab õhus uude asendisse ja laud tuleb lihtsalt järgi. Siin on paar nippi, mis võiksid abiks olla. Kuigi Vulkaani hüpatakse külg- või isegi pisut vastutuules, on algul mugavam proovida allatuult. Siis keerab laud paremini. Allatuult hüpates on lihtsalt raskem maandumisel tuult purje saada, mingit vale liigutust sellega selgeks ei õpi. Hüppe alustamisel üle tagumise õla vaatamine aitab ka. Siis keerab keha maandumisel iseenesest peale järele, s.o. uude sõidusuunda. Laua korralikul ärapööramisel on kindlasti abiks kiirus. Aeglase hoo pealt jääb keerlemine poolikuks. Tüüpiline on, et algul pöördub laud  ainult 90 kraadi ja ise lendad selili vette. Maandumine jalad aasades ninuli pole ka harv nähtus ja teeb lisaks veel haiget. Soovitatakse ka sel hetkel, kui uim veest välja tuleb poomist pisut enda poole sikutada. Keha väänamise harjutamiseks (swich stance) pidi hea harjutus olema tavaline tsaib, mille tegemisel jalgu aasadest välja ei võetagi.

Viimane osa Vulkaanist  on teiselt poolt poomist kinni haaramine. Õigupoolest see polegi raske. Umbes nagu tsaibi tehes. Tuleb ainult masti hüppe ajal kehale lähedal hoida ja maanduda tasakaalus. Poom satub justkui iseenesest kätte. Mast on tegelikult kogu manöövri vältel suhteliselt samas asendis, ei kõigu kuhugi poole. Keerlevad laud ja sõitja. Keharaskuse peab juba enne maandumist masti suunas kallutama, muidu upub laua ahter enne, kui käed jõuavad purje tuulde tõmmata.  Jalad võetakse aasadest välja peale seda, kui puri on tuulde tõmmatud. Tähelepanu väärib, et kinni püütud purjega tuleb toimida sarnaselt veestardile. Käed tuleb võimalikult välja sirutada ja tagumisega pisut enda poole tõmmata. Nii lihtne see ongi. Enamasti on erinevatel halssidel suur vahe. Ühte pidi õnnestub trikk tunduvalt paremini. Õnnestunud manöövrite protsent kasvab kahjuks üsna aeglaselt.

Manöövrit on kindlasti lihtsam teha siledal veel. Kamade suurus ei ole tegelikult oluline. 7.3 purje ja 112l laua ja 30-se uimega ehk kõige suurema vabastiili komplektiga saab väga hästi teha. Edu kõigile proovijatele. Tagurpidi glissamine on lahe!