lõuna surfarid
avaleht varustus opetused lohesurf jääsurf

esileht  »  Lais  »  TUGEVTUUL

Kes see ikka tahaks kauaoodatud sügistuultega rannas istuda ja lendavat liiva neelata. Soolane vesi on palju kutsuvam. Ainult, et vette jõuda on raske kui juba rannas üritab üks sinust oluliselt võimsam olend (aka härra Tuul) sinu kallist varustust käest rebida. Järgnevalt mõned soovitused viimasest boardseekersMAG’ist, mis põhimõtteliselt peaks olema natuke abiks kui sa ei taha kohe minema lennata.  

 

Aga kui on ikka tõesti väga kõva tuul,
siis on nii (←)ainuke võimalus ilma nautida.

Jutu originaal ajakirjas "BoardseekerMAG"
oktoober, 2005.
Tõlkis: Lais

 

Ben Proffitt:

Tugevad tuuled on lahedad. Aga et neid natukenegi nautida pead suutma oma lauda kontrollida. Mida rohkem sa harjutad, seda paremaks muutud. (Kuigi Eestis teab igaüks, et harjutamine teeb harjutajaks, aga mis siis ikka.. laske käia!..) Sellegipoolest teevad mõned nipid ainult head. Siin nad on:

Pane poom allapoole – madalam poom (5-8 cm madalam kui tavaliselt) annab sulle suurema kontrolli, kompaktsema asendi ja hoiab su laua vees.

Pikemad trapetsiotsad – Pikemad otsad viivad su purjest eemale ja annavad sulle PALJU suurema kontrolli. Mina (Ben Proffitt ikka) olen ainult 175 cm pikk, kuid kasutan 28’’ otsi. Mõned prod kasutavad isegi kuni 34’’ otsi.

Clewst peale tõmbamine – kui on tugev ülepurjestus, on outhaul ülimalt oluline. Alt peale tõmbamine aitab sul purjest vedu vähendada ja seda pehmemaks muuta, kuid clewst peale tõmbamine suurendab kontrolli purje üle. Mida rohkem kontrolli sa tahad, seda rohkem tõmba clewst peale.

Kardaan – Tugevate tuulte puhul on oluline laua üle kontroll saavutada. Kardaani ettepoole lükkamine (umbes 2-3 cm) on selle juures suureks abiks.

Jalaaasad – Vahe suurendamine annab stabiilsema asendi. Nii, et kui kontrolli tahad, hoia sträpid üksteisest eemal.

Uime suurus – Väiksem uim teeb laua uimasemaks. Nii, et kui sul väiksemat lauda ei ole, proovi väiksemat uime. See peaks tuule ulatust oluliselt suurendama.

Jõud – Mine jõusaali! Sa ei pea olema kulturist, aga sitkus ja vastupidavus on väga olulised kui tahad ülepurjestusega hakkama saada.

Suhtumine – Ära ole jänespüks! Anna minna ja naudi ja ole mõneks katapuldiks valmis. Nii oled sa palju edukam kui ettevaatlik olles.