lõuna surfarid
avaleht varustus opetused lohesurf jääsurf

esileht  »  õpetused  »  VäSIVAD KäED - TRAPETS.

Sain sellise meili:

Lauaõpi küsimused

Tere.  Ma juurdlen omaette selle üle, kuidas lauasõit vähima vaevaga kätte saada ja mingid järjekorrad on hästi segamini. Sa vast oskad mulle öelda, mismoodi oleks parem õppida.
Nüüd, esimest korda vees olles, tuli jälle meelde, et käed on ikka maru nõrk koht mu küljes. Kui ma oma kaldastardi selgeks saan (ju varsti saan), siis kas oleks mõistlik katsuda trapetsis sõit kohe kätte saada või on ikkagi õigem kõigepealt lauasuunamine uuesti ära õppida? Ma sõitsin eelmisel sügisel nädal aega Türgis. Seal sain sõita täpselt sinna, kuhu vaja ja ka pöörata. Ajaliselt olin päeva jooksul  mitu tundi vee peal. Nüüd aga on jõud jälle otsas. Samas, kui jõudu ei ole, ei saa ka harjutada...
Või peab ikkagi jõusaalist alustama ja mitte enne vette tulema?
Ja veel üks küsimus - kas mul oma päevikuid on mõtet üles riputada või tuleks see koht jätta teie endi profijuttude jaoks? Siis teen kusagile mujale netipäeviku:)

Tänud,
Ari

 Vastasin:

Tere Ari,
Alustan lõpust, päevikute ülespanek LE lehele on KOHUSTUSLIK. Sellega innustad ja arendad (selle läbi, et analüüsid oma vigasid või õnnestumisi läbi kirjutamise) teisi ja ennast palju rohkem, kui näiteks minu enda mõttetud olukirjeldused.

Jõusaali asemel mine vette ka siis, kui see mõttetu tundub ja ainult tiksuda saab. Harjuta kasvõi pauti ja pane mingi väiksem puri -mingi neljapoolene näiteks - kui glissi niikuinii ei saa, ja proovi pauti ja tsaibi ja saba ees sõitmist ja näiteks helitäkki teha jnejne. Sellega tuleb vajalik osavus ja jõud palju kiiremini kui jõusaalis. Paljud sõitjad räägivad, et jõusaalis kaob hoopis lauatunnetus ära ja hakkad loodusele vastu - tegelikult on tuul sõber ja teda tuleb kasutada, mitte aga  jõuga vastu punnida. Mina olen jube nõrk näiteks. Pealtnäha paistan kõva mees, aga kätes pole tegelt üldse jõudu, kui Chalice sõnu kasutada.

Kui käed väsivad, siis kasuta natuke pikemaid trapetsotsi, millesse saad isegi tiksudes sisse. Ja kindlasti pane trapetsiotsad kohe alguses õigesse kohta. muidu väsitad ennast juba alguses ära. Trapetsiotsad on õiges kohas siis, kui saad 3 sekundit käed vabalt sõita (või tiksuda). Ja kui oled trapetsis, siis kasuta seda. Trapetsit ma pean silmas - käega mitte ära tõmba enda poole vaid pigem lükka - see paneb raskuse käte asemel trapetsile ja väsitad käsi vähem, saad varem glissi jne. Kui juba veestardis ennast kindlamalt tunned, siis võid proovida ka trapetsis olles veestart teha - eriti tugeva tuulega säästab see käsi. Aga muidu tuleks trapetsisse panna kohe siis, kui püsti saad. Käima saamiseks võid korra ära võtta ja peale käimasaamist kohe uuesti tagasi.

Vatstupidavuseks aitab tegelt ikkagi kõige paremini veeskäimine. Võta nüüd hooaja alguses üks nädal, kus iga päev sõltumata tuule tugevusest vees käid (kasvõi tiksud - väikse purjega ja harjutad pauti ja tsaibi ja 360nd jne) ja kasvõi ainult tund aega ja linnalähedane Saadjärve on jumala ok koht selleks ja siis on sul suvi läbi selline treenitus, et sa ei pea üldse mingile jõusaalile mõtlema.

Arvan, et naised ja mehed siin väga ei erine, aga Lais võibolla viitsib seda veel täiendada

Tuult ja sitkust,
Juss47