lõuna surfarid
avaleht varustus opetused lohesurf jääsurf

esileht  »  õpetused  »  TSAIB

Siinkohal panin kirja mõned nipid, mis on mulle tsaibi õppimisel abiks olnud. Järgnev õpetus on üsna kodukootud, aga algatuseks peaks mingi kujutluse andma.

Kõige tähtsam slaalomtsaibi sooritamisel on sõita sujuv ühtlane kurv hoogu kaotamata lõpuni välja. Kui sa suudad seda teha, on raskem osa tsaibist seljataga. Kurvi läbimise lihtsus oleneb palju laua kujust ja suurusest. Väiksemaid laudu on enamasti lihtsam keerata. Tsaibi alustades haagi trapets lahti ja võta tagumine jalg aasast välja. Tagumise jalaga, mis toetatakse maha laua teisele servale tagumise aasa ette, tuleks avaldada ühtlast survet. Samal ajal tõuseb eespoolses aasas jala konts laualt lahti. Vajaduse korral võib aasa jäänud varvastega lauda veidi rohkem kreeni tõmmata. Pöördes on vaja väljavõetud jala katkematu ühtlase surve abil laud tasakaalus hoida. Raskuskeset hoitakse pöörde suunas, st. keha läheb liikumisega ette ja kurvi suunas kaasa. Liiga taha jäädes kaotab laud kiiruse, ei pööra ja jibe ei õnnestu. Põlved kõverduvad pisut ja puri hoitakse võimalikult laua nina pool. Puusad on vabad ja saavad vastavalt vajadusele laua pikisuunas leida optimaalse asendi. Kui laud on pöördunud juba uuele kursile, tõugatakse puri endast eemale ja tuul pöörab selle ümber. Siis krabatakse poomist kinni teiselt poolt. Jalad oskavad tavaliselt ise oma õige positsiooni sisse võtta. Hetkel, kui tuult purjes ei ole peab surfaja leidma tasakaalu ilma tuule abita. Purje pööramise ajal ei saa laua servale astuda. Sel juhul laud kaldub liialt ja kaotab kiiruse. Tasakaalus püsimiseks seistakse keskel, veidi taga, et oleks lihtsam purje käsitseda. Jalad liiguvad tavalisse sõiduasendisse laua serval, hetkel, kui käed poomi toe leiavad. Puri suletakse (tõmmatakse täistuulde) võimalikult kiiresti. Tsaibi on mõistlik harjutada enam-vähem täiskiirusel. Kui laua kontroll jääb liiga väikseks, võib tuult natuke välja lasta ja hoogu maha võtta. Kui kontroll on piisav, siis suurem kiirus muudab eduka kurvi läbimise tõenäosemaks. Kui ikkagi juhtub, et laud enne purje pöördumist päris lõpuni ära ei pööra on võimalik püsti jääda, kui puri ühe käega mastist või poomiotsa lähedalt kinni hoides taha madalamale vee kohale suruda ja oodata hetke laua nina vastutuult pöördumist. Väiksema laua tagumine ots hakkab kohe vajuma ja edasi peab kõik üsna kiirelt käima. Poomist kinni krabamisel on mõistlik puri enda rinna lähedalt mööda viia. Siis on kätel veidi rohkem aega ja esimene purjesse jõudev tuulepuhang ei rebi kõike endaga kaasa. Jalad leiavad samuti parema toe, kui puri on sel hetkel kehale lähemal.
Keerulisematel tsaibitehnikatel on samuti laua sujuv lõpuni pööramine oluliseima tähtsusega.

Mida teha, et laud tsaibi ajal glissis püsiks?

Enne tsaibi sooritust tuleb valida selleks sobiv koht! Lainepudru sees on pöörata raske, siledal veel oluliselt parem. Tsaibi alustatakse alla lainet. Merel on see iseenesestmõistetav. Aga ka Võrtsjärve poolemeetrist "tsoppi" tasub ära kasutada.

Valdav enamus surfareid tsaibib püstise või isegi taha kallutatud kehaga, mistõttu laua ahter upub ja laud kaotab kiiruse. Taglas tuleb kallutada ette (mastikäsi sirgu) ja iseenda keharaskus samuti ette viia! Seda võib julgelt teha, kuna täiskiirusel ei ole purjes ülemäärast jõudu, mis võiks põhjustada katapuldi. Alles siis, kui kiirus kaob ja laud vees kinni istub, läheb purje hoidmine raskeks.

Tuleb valida sobiv pöörderaadius. Mida väiksem raadius, seda kiiremini kaotab laud kiirust. Liiga suure raadiusega on jälle see oht, et tsaibi lõpetamise asemel leiad ennast täie kiirusega allatuult kihutamas, kusjuures kontroll laua üle on kadunud. Selline olukord on tavaline ülepurjestuse korral. Usalda ennast ja tee pöörded jõulised ja konkreetsed! Kahevahel olijad maanduvad vees.

Veel soovitusi:
*Algajatel ei maksa kohe üritada 180 kraadi pööret teha, vaid keskenduda rohkem 90 kraadisele. Kõrgust kaotab hullusti ja ilm peab ka vastav olema, et pooleldi allatuult veel hästi korralikult glissiks.
**Purjeflip ehk ülekanne teha harjunust pisut varem ja võimalikult kiiresti (oluline just suuremate purjedega). Püsti jäämine on pisut raskem, aga hoog ei kuku nii ära. Ilmselt on kasulik jala surve lõpetada harjunust varem ja tsaibi lõpuosa sõita järelejäänud hooga. Ühesõnaga laud varem paralleelseks ja raskus keskele.
***Kasutada suuremat purje ja alustada tsaibi suurema kiirusega. 80 kraadi tsaibist sõidetakse läbi kasutades purje jõudu, ülejäänud osa läbitakse hooga viies raskuse eesmisele jalale. 110 kraadi kohal toimub purje üleviimine.
****Jalgade asendit muutes tuleb seda teha nii, et laud laperdama ei hakkaks. Kurv läbida ühtlases kaldes ja lõpus laud jälle paralleelseks.
*****Proovida parditsaibi. Siis ei saa tsaibi "päästmisega" tegeleda ja iga eksimus tuleb kohe välja.
******Pudruses vees jätta esimene jalg tsaibi lõpuni aasa. Vahetada alles peale purje üleviimist teisele halsile.

SLAALOMTSAIB piltidega